Szeretne értesítést kapni, amikor megjelenik a következő kiadás?
FELIRATKOZÁS

A SZÁMVITELI BESZÁMOLÁSI KOMPLEXITÁS („ARC”) MÉRÉSE HOITASH-MÓDSZERTANNAL XBRL KÖRNYEZETBEN

suta_1.jpgA bemutatott cikkben megjelenő módszertan az ún. számviteli beszámolási komplexitás (accounting reporting complexity, ARC) mérésére ad lehetőséget az XBRL digitális reporting standard szerint. A módszertan adaptálásával a jelenlegi nemzetközi szabályozási környezetben a következő években az európai vállalatok pénzügyi és fenntarthatósági jelentéseinek egyre nagyobb terű elemzésére nyílik lehetőség.

Kulcsszavak: XBRL, Számviteli beszámolás, Komplexitás, Accounting Reporting Complexity

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

MENNYIRE PONTOSAN MÉRHETŐ AZ ELLÁTÁSI LÁNCOK ELLENÁLLÓKÉPESSÉGE?

toth_2.jpgA vállalati ellátási láncok külső hatásokra való ellenállóképessége a láncszerű kockázatok értékelése miatt a befektetők érdeke, de nyilvános megjelenítésük kérdéseket vet fel. A probléma orvoslására a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) az utóbbi félévben javaslatot tett az IAS 7 Cash flow-kimutatás és az IFRS 7 Pénzügyi instrumentumok standardok módosítására: A közzétételre vonatkozó módosítások célja, hogy kiegészítsék az IFRS számviteli standardok azon követelményeit, amelyek a szállítói finanszírozási megállapodásokra vonatkoznak.

Kulcsszavak: Supply chain, Resilience, Measurement, IFRS, Risk assessment

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

AZ AKKUMULÁTOR CELLÁK JÁRMŰGYÁRTÁSBAN BETÖLTÖTT SZEREPÉNEK VÁRHATÓ GAZDASÁGI FELÉRTÉKELŐDÉSE

vig_3.jpgAz akkumulátorok a közlekedés villamosításában és az elektromos hálózatok kiegyensúlyozásában betöltött szerepük miatt a fenntarthatóbb jövő felé való átmenet kritikus összetevőjévé válnak. Az akkumulátorok használata több mint lehetőség a járművek CO- és NO-kibocsátásának megszüntetésére az éghajlatváltozással küzdő világban; az akkumulátorcellák gyártási kapacitásának növelése jelentős értékteremtési lehetőségeket kínál a gyártók számára, új munkahelyeket teremt, és támogatja a nemzeti gazdasági növekedést. 

Kulcsszavak: Fenntarthatóság, Értéklánc, Járműipar, Elektromos járművek, Akkumulátor

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

KISEBB, DE MINŐSÉGI ADATHALMAZOK AI FELDOLGOZÁSI LEHETŐSÉGEI

elo_1.pngA Fortune-ban megjelent cikkében Andrew Ng, a Google Brain és a Coursera egyik alapítója azt hangsúlyozza, hogy a Big Data a neve alapján nagy, de a nagy adathalmazok nem feltétlen szükségesek a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz.

Kulcsszavak: Big Bata, AI, adathalmaz, adat-centrikus

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

HOGYAN TUDJÁK TÁMOGATNI AZ INTÉZMÉNYEK A TÁRSADALOM ALKALMAZKODÓKÉPESSÉGÉT

lux_1.jpgNapjaink gyors változásait minden szervezetnek fel kell dolgoznia. Ha jól tud alkalmazkodni egy szervezet, akkor tekinthetjük azt reziliensnek. Ez igaz a társadalomra is, amelynek igen megterhelő a technológiai és gazdasági környezet gyors változása. A társadalom esetében a társadalmi intézmények azok, amelyek támogathatják az alkalmazkodást, a rezilienciát. A publikáció ezen intézmények által fejleszteni szükséges hat dimenzió 22 kritériumát járja körbe. 

Kulcsszavak: reziliencia, alkalmazkodóképesség, modell, társadalmi változások

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

AZ UKRÁN-OROSZ HÁBORÚ AZONNALI KÖZVETLEN HATÁSAI AZ AUTÓIPARBAN

molnar.JPGAz ukrán-orosz háború súlyos gazdasági következményekkel jár. Minél hosszabb ideig folytatódnak a harcok a két fél között, annál súlyosabb következményekkel jár majd ez a helyzet. Az autógyárak jelentős termelési és értékesítési kiesése mellett, a kereskedelmi szankciók is veszélyt jelentenek a gyártók gazdasági stabilitására. A covid-19 és a globális chip ellátási problémák miatt valószínűleg fokozódni fognak ezek a problémák.

Kulcsszavak: Autóipar, Ellátási Lánc, Szankciók, Gyártás, Nyersanyag 

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

EURÓPA ÚJJÁÉPÍTÉSE A KULTURÁLIS ÉS KREATÍV SZEKTOR ÁLLAPOTA A COVID-19 JÁRVÁNY ELŐTT ÉS UTÁN

kezai_1.jpg2021. januárjában az Ernst & Young átfogó tanulmányt jelentett meg az Európai Unió kulturális és kreatív iparágainak a helyzetéről. A tanulmány felhívja a figyelmet a COVID-19 járvány okozta legfontosabb kihívásokra, amelyek megoldása elengedhetetlen a gazdasági válság után Európa újjáépítéséhez.

Kulcsszavak: Covid-19, gazdaság, kulturális és kreatív ipar

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA AZ ÜZLETI GYAKORLATBAN

gyulai_1.jpgA World Economic Forum 2022 januárjában „Empowering AI Leadership: AI C-Suite Toolkit” címmel megjelent kézikönyve gyakorlati útmutatást ad a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeiről és kockázatairól nemcsak vállalatvezetők számára, ezért a bemutatott példák és ajánlások segítséget adnak az olvasónak a technológiai innováció gazdasági és társadalmi kérdéseinek vizsgálatához is.

Kulcsszavak: fenntartható innováció, felelősségteljes és etikus mesterséges intelligencia

Üzleti SZEmle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

INFRASTRUKTÚRÁLIS FEJLESZTÉSEK AZ ÖNVEZETŐ JÁRMŰVEK ÁRNYÉKÁBAN

bege.jpgAz önvezető járműtechnológia gyökeresen megváltoztathatja napjaink közlekedésről alkotott képét. A fokozódó urbanizáció miatt a városi forgalmi rendszerekre olyan teher koncentrálódik, melyek napjainkban torlódásokhoz és balesetekhez vezetnek. Az önvezető járművek megjelenésével azonban megvalósítható lesz többek között a városok forgalmának csökkentése a lakóközösség életterének növelése mellett. Mindennek azonban bizonyos infrastrukturális feltételei/követelményei vannak, melyek bevezetésével azonban jelentős előnyökre tehet szert társadalmunk.

Kulcsszavak: automatizáció, önvezető járművek, autonóm közlekedési rendszerek, infrastruktúra, várostervezés

Üzleti SZEmle - 2022. tavaszTovább olvasom

ITT AZ IDEJE A VÁROSOK ÁTGONDOLT, KONCEPCIÓZUS ZÖLDÍTÉSÉNEK

bokanyi_2.jpgA The Lancet Planetary Health folyóiratban 2021. októberben megjelent tanulmány a zöldterületek és a korai halálozások közötti összefüggésekről nyújt áttekintést két zöldterületi mutatót használva, 31 európai ország közel 1.000 városát rangsorolva. Egyértelműen rávilágít arra, hogy nem csupán a százalékban mért zöldterületi ellátottság, vagy az egy főre jutó zöldterület nagysága, hanem annak eloszlása is képes szignifikáns mértékben befolyásolni a városlakók mentális és fizikális egészségi állapotát, ezen keresztül pedig hatást gyakorolni a várható élettartamra és a korai halálozásra.

Kulcsszavak: zöldfelületek eloszlása, várható élettartam, korai halálozás

Üzleti SZemle - 2022. tavasz

Tovább olvasom

MÉRJÜNK ÚGY, AHOGY ÉLNI SZERETNÉNK! MEGJELENT A BOLDOG BOLYGÓ INDEXRŐL SZÓLÓ JELENTÉS

szigeti3.pngA 2020-as Boldog Bolygó Indexről (HPI) szóló jelentés áttekintést nyújt a világ jóllétének alakulásáról. A HPI  aszerint rangsorolja az országokat, hogy milyen hatékonyan biztosítanak hosszú, boldog életet anélkül, hogy kimerítenék a korlátozott környezeti erőforrásainkat. Az indexet 2006-ban fejlesztették ki, hogy megkérdőjelezze azt az elképzelést, hogy az országoknak a folyamatos gazdasági növekedésre kell összpontosítani. A az index számításának célja, hogy segítse az országokat a nemzeti „haladás” fogalmának újraértelmezésében. A listát évek óta Costa Rica vezeti, Magyarország a 69. helyen áll a legfrissebb eredmények szerint.

Kulcsszavak: fenntarthatóság, HPI, SDG

Üzleti SZEmle - 2021. ősz

Tovább olvasom

MEGJELENT A VILÁG KÖRNYEZETVÉDELMI TELJESÍTMÉNYINDEXÉRŐL SZÓLÓ JELENTÉS

szigeti2.jpg

A 2020-as környezetvédelmi teljesítményindex (EPI) adatalapú összefoglalót nyújt a világ fenntarthatósági helyzetéről. Az EPI 11 kérdéskategóriában 32 teljesítménymutatót használ és 180 országot rangsorol a környezeti egészség és az ökoszisztémák életképessége alapján. Ezek a mutatók nemzeti szinten mutatják meg, hogy az országok mennyire állnak közel a kitűzött környezetpolitikai célokhoz. A legfrissebb rangsor alapján Magyarország a 33. helyen áll, Románia és Horvátország között.

Kulcsszavak: fenntarthatóság, EPI, SDG

Üzleti SZEmle - 2021. ősz

Tovább olvasom