Élelmiszer- és Vízvizsgáló Laboratórium

Kapcsolattartó neve: Dr. habil. Ásványi Balázs
Vezetékes telefonszám: -
Mobil telefonszám: -
E-mail cím: asvanyi.balazs@sze.hu
Honlap: https://food.sze.hu/lab
Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony utca 15-17., C épület, földszint 0.06-017.
üres.jpg

A LABORATÓRIUM BEMUTATÁSA

Élelmiszer és Vízvizsgáló Laboratórium.JPG

A 25 éves diagnosztikai múlttal rendelkező laboratórium kitűnő feltételeket biztosít a projekt munkák, illetve az ipari szektor megbízásai számára. A BSL II besorolású laboratórium a klasszikus és molekuláris-biológiai alapú élelmiszer, takarmány, víz és levegő mikrobiológiai vizsgálatokon felül, műszeres állomány és reológiai (viszkozitás, sűrűség stb.) vizsgálatokat, összetétel (szárazanyag, idegen víz, alkohol, cukortartalom stb.) meghatározást, illetve érzékszervi bírálatokat is végez. Jelentős erőforrásokkal rendelkezik a fermentációs rendszerek modellezésére. A laboratórium keretet szolgáltat a Széchenyi István Egyetem "Élelmiszermérnöki" alap (magyar és angol nyelvű), illetve az "Élelmiszer biztonsági és minőségi mérnök" mester szakos hallgatók "Általános mikrobiológia", "Élelmiszeripari mikrobiológia és higiénia 1-2.", "Élelmiszertechnológia I.", "Élelmiszertechnológia II.", "Élelmiszertechnológia III.", illetve „Élelmiszerdiagnosztikai módszerek” tárgyainak gyakorlati oktatásához.

VIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA

Vizsgálat neve A vizsgálat alapjául szolgáló szabvány megnevezése Akkreditált vizsgálat I/N Rövid leírás
Összes mikrobaszám, lemezöntés MSZ EN ISO 4833-1:2014 N Összes mikrobaszám meghatározása élelmiszerből
Összes mikrobaszám, felületi szélesztés MSZ EN ISO 4833-2:2014 N Összes mikrobaszám meghatározása élelmiszerből
Élesztő- és penészgomba szám, lemezöntés MSZ ISO 7954:1999 N Összes élesztő és penészgomba szám meghatározása élelmiszerből
(visszavont szabvány)
Enterobaktériumok száma, lemezöntés MSZ ISO 21528-2:2017 N Összes bélbaktérium szám meghatározása élelmiszerből és felületi mintákból
Escherichia coli szám, lemezöntés ISO 16649-2:2005 N Összes E. coli meghatározása élelmiszerből
Coliform szám, lemezöntés ISO 4832:2006 N Összes coliform meghatározása élelmiszerből
Szulfitredukáló baktériumok száma, lemezöntés MSZ ISO 15213:2006 N Összes szulfitredukáló baktériumok szám meghatározása élelmiszerből
Clostridium perfringens szám, lemezöntés MSZ EN ISO 7937:2005 N Összes Clostridium perfringens szám meghatározása élelmiszerből
Salmonella fajok száma MSZ EN ISO 6579:2017 N Összes szalmonella faj meghatározása élelmiszerből
Listeria monocytogenes és Listeria fajok szám, felületi szélesztés MSZ EN ISO 11290-2:2017 N Összes Listeria monocytogenes és Listeria spp. szám meghatározása élelmiszerből
Bacillus cereus szám, felületi szélesztés MSZ EN ISO 7932:2005 N Összes Bacillus cereus szám meghatározása élelmiszerből
Mezofil tejsavtermelő baktériumokszáma, lemezöntés MSZ ISO 15214:2005 Összes mezofil tejsavtermelő baktérium szám meghatározása élelmiszerből
Koaguláz-pozitív Staphylococcus szám, felületi szélesztés MSZ EN ISO 6888-1:2021 N Összes koaguláz-pozitív Staphylococcus szám meghatározása élelmiszerből
Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium szám, felületi szélesztés §35 LMBG 06.00-32:1992 N Összes E.faecalis és E. faecium szám meghatározása élelmiszerből és felületi mintákból
Telepszám 22 és 37°C-on,lemezöntés MSZ EN ISO 6222:2000 N Összcsíraszám meghatározása vízből 22-és 37°C-on
Szulfitredukáló anaerob (clostridium) spóraszám, membránszűrés MSZ EN 26461-2:1994 N Összes szulfitredukáló anaerob (clostridium) spóraszám meghatározása vízből
Escherichia coli szám, membránszűrés MSZ EN ISO 9308-1:2014 N Összes E. coli szám meghatározása vízből
Coliform szám, membránszűrés MSZ EN ISO 9308-1:2014 N Összes coliform szám meghatározása vízből
Enterococcus szám, membránszűrés MSZ EN ISO 7899-2:2000 N Összes Enterococcus szám meghatározása vízből
Pseudomonas aeruginosa szám, membránszűrés MSZ EN ISO 16266:2008 N Összes Pseudomonas aeruginosa szám meghatározása vízből
 

Amennyiben nem találta meg az Önnek megfelelő vizsgálatot vagy a fentiektől eltérő, egyedi vizsgálatot szeretne kérni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Kapcsándi Viktória

E-mail: kapcsandi.viktoria@sze.hu

Tel: +36-96-566-653

BERENDEZÉSEK BEMUTATÁSA

Berendezés neve, típusa Paraméterek, vizsgálati tartomány Végezhető vizsgálatok
Fermentor Solaris Jupiter 6.5  5 literes munkatérfogatú fermentor edény,
Digitális vezérlés, Leonardo adatgyűjtő  szoftver, érintőképernyős. Mért és szabályozott paraméterek: hőmérséklet (max 70 °C), pH (2-14), DO2 (0-99%), keverési sebesség (max 1700 /perc), levegőáramlás; O2, N2, CO2: max. 5 l/perc (1,5 bar) ) mérés rotaméterrel, automatikus elektródakalibrálás, O2 dúsítás a kívánt oldott oxigénszint tartására, Hab-és szintérzékelés, steril levegő bevezetés, automatikus sav, lúg adagolás a pH szinten tartáshoz, Automatikus szubsztrát adagolás
Manuális mintavétel, kaszkád szabályozás az oldott oxigén szint tartáshoz
Erjesztési (fermentációs) és biokonverziós folyamatok modellezése, valamint egysejtfehérje előállítási kísérletek, mikroorganizmusok szaporodási tulajdonságainak befolyásolását célzó szaporítások. 
Fermentor Satrorius BIOSTAT Aplus + szoftver 5 literes munkatérfogatú fermentor edény,
Digitális vezérlés, MFCS DA adatgyűjtő  szoftver,
Mért és szabályozott paraméterek: hőmérséklet (8-80 °C), pH (2-14), DO2 (0-99%), keverési sebesség (50-800 1/perc), levegőáramlás (max. 15 l/perc (2 bar); O2, N2, CO2: max. 5 l/perc (1,5 bar) ) mérés rotaméterrel, automatikus elektródakalibrálás, O2 dúsítás a kívánt oldott oxigénszint tartására, Hab-és szintérzékelés, steril levegő bevezetés, automatikus sav, lúg adagolás a pH szinten tartáshoz, Automatikus szubsztrát adagolás
Manuális mintavétel, kaszkád szabályozás az oldott oxigén szint tartáshoz
Erjesztési (fermentációs) és biokonverziós folyamatok modellezése, valamint egysejtfehérje előállítási kísérletek, mikroorganizmusok szaporodási tulajdonságainak befolyásolását célzó szaporítások. 
Sammic - L-7614 vákuum gázmentesítő - vákuum: 0-99%  Húsipari és sous-vide termékek vákuumozásának bemutatására alkalmas.
Rudolph DDM 2910 asztali sűrűségmérő - alkoholtartalom 0-100 v/v%, m/m%
- Brix % mérési tartomány?
- cukortartalom mérési tartomány?
Pontosság: 0.0001 g/cm3
Hőmérséklet: 0.05ºC
Ismételhetőség: 0.0001  g / cm3
Hőmérséklet: 0,02 ºC
Felbontás:  0,00001 g / cm3
Hőmérséklet: 0,01 ºC
Minimális minta térfogat: Kevesebb, mint 1 ml
Mérési sebesség: 3 tizedes 30 másodpercen belül, 4 tizedes 60 másodpercen belül, 5 tizedesjegyeket 90 másodpercen belül. 
Gyümölcslevek, alkoholos italok beltartalmi paramétereinek meghatározására alkalmas. 
MAS 100 NT és MAS 100 ECO levegő mintavevő készülékek

- beépített anemométer
- SQS-ciklus (szekvenciális mintavételezési mód) aktiválása esetén az átszívni kívánt térfogat felosztható maximum 20 részre, egy 24 órás intervallumban                      -állítható gyűjtőfej
- mintavételezési és riasztási adatok naplózása (100-100 db)
- kézi vagy templát (10 db HACCP-terv) üzemmód
- hordozható: masszív, mégis könnyű kivitel
- PC-interfész: USB, RS 232
- programozható mintatérfogat: 2000 literig
- névleges levegőáramlási érték: 100 + 2,5 % liter/perc
- méret (sz. x m.): 110 x 250 mm
- súly: 2-3 kg

Szedimentációs levegő mintavétel mikrobiológiai vizsgálatok céljára. Élelmiszerelőállító üzemekben, kórházakban vagy más intézményekben a levegő – mikrobiológiai célból történő – gyors és pontos mintavételére alkalmas készülékek.
Thermo Scientific
Real-time PCR rendszer szoftverrel
- blokkméret: min. 24 hely, használható egyedi csövekkel, strippel és plate-el
- fűtési sebesség: >5 °C
- hűtési sebesség: 4,5 °C
- hőmérséklet tartomány: 4 – 99,9 °C
- hőmérséklet eloszlás pontossága a blokkon belül: ± 0,3 OC  95 °C-on
- csatornák száma: 5 db, SYBR Green/FAM-ra külön csatorna singleplexre és multiplexre
- gerjesztés: csatornánként független LED-es gerjesztés
- multiplex lehetőség: 4
- detektálás: CCD, detektálási idő 4 multiplexre <10sec
- a készülék gyárilag kalibrált SYBR Green/FAM/HEX/Yakima Yellow/ROX/Texas Red/Cy5 fluoroforokra
- abszolút és relatív kvantifikálás
- SNP (allél diszkrimináció) és High Resolution Melting analízis
- mérési adatok és grafikonok közvetlenül exportálhatók
- a reakció futtatható előre megírt plate-kiosztás nélkül is
- közvetlenül vagy hálózaton keresztül csatlakoztatható a vezérlő számítógéphez valamint alkalmas USB csatlakozással rendelkező mobil adathordozón tárolt program futtatására
DNS alapú azonosítási reakciók elvégzése. A PCR (polymerase chain reaction) azaz a polimeráz-láncreakció egy olyan molekuláris biológiai technológia, amely lehetővé teszi az izolált DNS egy adott szakaszának felsokszorozását adott vizsgálati célzattal (pl. mikroorganizmusok azonosítása).
Biosan TDB-120 thermoblokk PCR rendszerhez - PCR csövek inkubálása 4-99 °C-ig Mintaelőkészítés.
Biosan - Mikrospin 12 mikrorocentrifuga (PCR rendszerhez) - centrifugálás: 15.000 g-ig Mintaelőkészítés, centrifugálás.
Biosan - Combispin FVL-2400 N mikrocentrifuga - PCR csövek lepörgetése max. 6000 rpm és max. 6×1,5 ml, vagy 2 db strip Mintaelőkészítés, kis fordulatszámú centrifugálás.
bioMérieux Densimat sejtsűrűségmérő - 0,0-7,5 McF Mikroorganizmus-tartalmú szuszpenziók sejtsűrűségének mérése adott (540 nm) hullámhosszon. Sejtsűrűség és sejtszám kapcsolatának vizsgálata.
Millipore - Vákuum rendszerű vízszűrő - 3 db párhuzamos minta szűrése változó pórusátmérőjű membránon Vizek mikrobiológiai vizsgálata, oldatok sterilre szűrése.
Binder fűtő termosztátok (6 db)  - 50 - 720 literes Mikrobiológiai tenyésztéses módszerekhez kapcsolódó inkubálás.
Memmert INB 500 hűtő-fűtő termosztát - hasznos térfogat: 108 liter
5-70 °C működési hőmérséklet
80% rH
Mikrobiológiai tenyésztéses módszerekhez kapcsolódó (akár hűtött) inkubálás.
Binder - CO2 inkubátor - beépített 180 °C-os hőlégsterilezö program                                                                                                                
- túlfűtés elleni védelem és automatikus diagnózis funkció látható és hallható vészjelzéssel
- hőfoktartomány: szobahőmérséklet (+7 °C) - (+50 °C)
- infravörös C02 szenzor
- belső térfogat: 150 liter
- külső méret (sz. x m. x mé.): 680 x 819 x 815 mm
Mikrobiológiai tenyésztéses módszerekhez kapcsolódó inkubálás.
New brunswick G76 D rázós vízfürdő - 95°C-ig  Minták adott hőmérsékleten történő akár rázatott inkubálására is alkalmas.
GFL 1003 fűtő-típusú vízfürdő  - 10 liter Minták adott hőmérsékleten történő inkubálására, hőkezelések elvégzésére alkalmas.
Flowfast V18 P lamináris boksz - Class ISO 3. vertikális áramlású lamináris fülke
- külső méretek (sz. x m. x mé.): 1942x780×1495 mm
- hasznos méretek (sz. x m. x mé.): 180x625x710 mm
- UV lámpa
- epoxi porral festett lábazat
Steril munkavégzés.
Stomacher típusú homogenizáló berendezés (2 db) - térfogat: 50-400 ml
- rozsdamentes acél ajtóval
- méret (h. x sz. x m.): 390x260x290 mm
- időzítő: 0- 30 - 60 - ∞ sec.
Mikrobiológiai mintaelőkészítés, homogenizálás steril tasakokban.
H+P Labortechnik GMBH 500E -  Felültöltős autokláv - térfogat: 129 liter
- kamra méretei (sz. x m.): 500x656 mm
- működési hőmérséklet: 105-135°C
- maximális nyomás: 2,5 bar
- teljesítmény: 6,2 kW
- tömeg: 145 kg
- 2 db rozsdamentes acél kosár
- teljesen automatikus működés
- mikroprocesszor vezérelt
- 12 standard programmal
- alacsony vízfogyasztás
- elektronikus nyomás és hőmérsékletszabályozás
- USB port
Gőzsterilezés, hőkezelések (táptalajok, reagensek, visszasterilezés).
HMC Europe HG 133 - Felültöltős autokláv - működési hőmérséklet: 105-135 °C
- maximális nyomás: 2,5 bar
- térfogat: 100 liter
- mikroprocesszor vezérelt
Gőzsterilezés, hőkezelések (táptalajok, reagensek, visszasterilezés).
Bio Medlab BHL 100 - Ultrafagyasztó - hőmérséklet: maximum -85°C Mintaarchiválás, ultrafagyasztás.
Heraus Instrument SKT 6200 - Hőlégsterilező - térfogat: 100 liter
- hőmérséklet: maximum 200 °C
Száraz sterilezés (üvegáru és fém eszközök).
bioMérieux mini VIDAS immunológiai vizsgáló berendezés ELISA elven működő immunologiai vizsgáló. 2×6 minta egyidejű vizsgálatára Salmonella és Listeria fajok gyors kimutatására használható immunológiai vizsgáló berendezés.
Voltcraft PH-100ATC - Hőmérséklet-kompenzációs pH mérő - normál üveg és szúró elektróddal
- mérési tartomány: 0-14 pH
Folyékony és szilárd anyagok pH-mérése
Elektro-optika ALPHA BIO 2T Binokuláris fénymikroszkóp, kamera és fényképező feltéttel. - száraz és immerziós objektívvel (5×, 10×, 40×, 100×), Plan apochromat és fáziskontraszt objektívvel Preparátumokban a mikrostruktúrák (pl. mikroorganizmusok) vizsgálata. Festett és natív preparátumok vizsgálata
Lab 02 Microjet  autokláv készülék - maximum 500 ml folyadék hőkezelése mikrohullámmal Mikrohullámú hőkezelések, táptalajolvasztás, sterilezés.

EGYÉB SZAKMAI KOMPETENCIÁK/FEJLESZTÉSEK

 

 

MUNKATÁRSAK

Név Beosztás Feladatkör, főbb tevékenységek  
Dr. habil Ásványi Balázs laborvezető Funkcionális- és bio élelmiszerek előállítása. Tejipari melléktermékek fehérje és vitamintartalmának dúsítása fermentációs eljárással. Biológiai tartósítószer kifejlesztése. Gyorsdiagnosztikai módszerek fejlesztése. Ózonos kezelési rendszer kialakítása, tesztelése, hatékonyságának vizsgálata. 
Dr. Kapcsándi Viktória oktató, kutató Fermentációs eljárások vizsgálata, mikrohullám élelmiszerekre és mikroorganizmusokra kifejtett hatásának vizsgálata.
Tihanyi-Kovács Renáta oktató, kutató Palackozott vizek mechanikai igénybevétel hatására történő mikrobiológiai státuszváltozás vizsgálata.
Dr. Greff Babett  kutató Gyógynövények komposztálhatóságának javítása különböző mikroorganizmusok segítségével.
Dr. Varga Ágnes oktató, kutató Tejipari termékek mikrobiológiai vizsgálata 
Posgay Miklós  PhD hallgató Gyógynövénykivonatok antimikróbás hatása húsipari termékek esetében (eltarthatóság, organoleptikus tulajdonságok) 
Lelkes Péter tanszéki mérnök A laboratóriumi okatatási és kutatási feladatok előkészítése, segítése.

REFERENCIÁK

 

élelmiszer-vizsgálat
élelmiszer
víz
takarmány
levegő
mikrobiológia
higiénia
mintavétel
tenyésztés
PCR